Från blogg till business

av Tyra Sjöstedt
 
26 år gammal har Tyra Sjöstedt redan förverkligat fler av sina drömmar än de flesta människor hinner med under en livstid. Hon driver en av Sveriges största bloggar, äger flera egna företag, har ett eget klädmärke och 15 anställda. Hon har en högre månadslön än majoriteten av de mediechefer som vill anställa henne och är en så stor maktfaktor bland unga tjejer att internationella varumärken bjuder över varandra bara för rätten att associeras med henne.
 
Från blogg till business är historien om hur den blyga hästtjejen från landsbygden utanför Norrköping blev rikskänd och skapade ett miljonimperium från sin laptop. Med samma skoningslösa driv och passionerade ärlighet som lockar 70 000 läsare till hennes blogg varje dag berättar Tyra om den långa vägen till framgång. 
 
Det bästa med boken var bilderna och tipsen. Mellan kapitlerna om Tyras liv fick man ett uppslag med användbara tips. Det var jättekul att läsa om hennes liv från barnsben till dagens framgångsrika karriär. Bilden här nedan är ett av de kapitel som fångade mig mest. Det är mycket om hennes liv jag aldrig vetat om och det är intressant att läsa hennes tankar om vissa viktiga delar. Utifrån verkar hon kanske självsäker och oövervinnerlig, men egentligen är hon bara som en "vanlig person". 
 
Den här boken passar konstigt nog med stora bokstäver. Jag skulle i början räkna med att det var ett irritationsmomont för mig, men jag tyckte snarare att det tillförde ett flyt till boken. Lind & CO har tidigare publicerat en av mina favorit-kokböcker någonsin. Jag gillar deras stil på böckerna och bilderna samt layouten är för mig perfekta. 
 
Det här är en bok för människor som läser/följer Tyras blogg och liv. Kanske är man bara intresserad att läsa lite om hennes bakgrund eller hennes inre tankar. Själv har jag aldrig följt hennes blogg regelbundet. Jag har bara klickat in där lite då och då, men det som gjorde mig intresserad var bokens omslag. Jag ville läsa boken för att ta reda på hur hon tog sig igenom resan att skapa eget företag och blogga på "heltid". Jag  kan starkt rekommendera den för ungdomar som är intresserade av en personlig Tyra. 
 
Tyra har två bloggar som ni kan följa på tyras.se och hästbloggen darios.se.

Sommar med systrarna von Sydow

av Ebba Kleberg von Sydow och Amy von Sydow Green
 
Journalisten och författaren Ebba von Sydow bjuder tillsammans med storasyster Amy von Sydow, läkare och kompisgängets favoritkock, in till en färgsprakande, personlig och inspirerande bok fylld med lättlagade, snabba menyer för vardag och fest. Dröm dig bort, låt dig inspireras och bjud hem vännerna. 

Följ med till deras sommarparadis Marstrand på västkusten där systrarna lagar syndigt god mat med sunda förtecken. Det är menyer ingen kan misslyckas med och som gästerna kommer att älska. Här får du också bästa tipsen för en lyckad fest - dessutom smarta knep för grillfesten, barnkalaset, dukningen, tjejlunchen, blommorna och sommarbuffén. Överskådligt och enkelt, allt samlat på ett ställe. 

Liksom alla andra effektiva småbarnsmammor har de insett den stora lyxen i att snabbt få ihop en smart och smidig "helhetslösning" för varje festtillfälle. I den här boken vill de inspirera till mer kalas - med mindre stress. Då blir det roligare för både värd och gäster. Läs, laga och njut! 
 
Sommaren är på ingång igen och jag har plockat fram en av mina favoritkokböcker! Jag fick denna vackra skapelse av mamma när den kom ut för cirka ett år sedan. Hela sommaren och stora delar av hösten använde jag och bakade dessa fina recept. Vissa passar mig mer än andra och muffinsen ni ser här nedan är mitt favoritrecept. Varken mamma eller jag tål gluten och mjölkprotein och många recept går att anpassa till oss. Det finns många kokböcker speciellt till oss med allergier, men dem är ofta tråkiga och oglamorösa. Ibland vill jag bara öppna en vacker kokbok och kunna följa ett recept. 
 
Det första jag gjorde när jag fick boken var att bara bläddra i den, i flera timmar. Jag valde ut några recept och satta lappar på alla sidor. Jag uppskattar också starkt alla fina och personliga bilder. Man får se en familj i vardagen och det blir en speciell känsla över boken, mycket bättre än stela arrangerade bilder.  
 
Mitt nästa mål innan sommaren är att hitta en ny kokbok som är lika bra som denna, innehållande sommarrecept som är både fräscha och passande till min livsstil. 
 

I stundens hetta

av Viveca Sten 


Del 5. Midsommar i Sandhamn. En tonårsflicka faller ihop i sanden. När polisen tar hand om henne är hon medvetslös och de inser att hon inte bara är i chock, hon har också fått i sig stora mängder narkotika. Vad har hon råkat ut för?
 
Nora Linde ska för första gången fira midsommar med sin nya kärlek Jonas. Firandet kommer av sig när Jonas tonårsdotter Wilma inte kommer hem på natten. När de ringer på hennes mobil är det ingen som svarar. Tidigt nästa morgon hittas en död kropp på stranden. Noras barndomsvän, kriminalinspektör Thomas Andreasson, kallas till Sandhamn. Samtidigt fortsätter Jonas och Noras desperata sökande efter Wilma.
 
Under utredningens visar det sig att alla inblandade har sin egen version av vad som hänt. Vem är offer och vem är mördare i midsommarnatten?
 
Midsommar i Sandhamn. En riktig klassiker här i Stockholm. Alla ungdomar tar pappas båt, drar till ön och super sig redlösa. Jag älskar Viveca Sten, har alltid gjort det och kommer nog alltid att älska hennes Sandhamn-böcker. Den här är inget undantag, men det är vissa saker jag saknar. För det första tycker jag den innehåller för mycket om fallet och för lite om personerna i boken. 
 
Huvudkaraktärerna är för mig en stor del av handlingen och det vill jag att dem ska vara. Jag gillar mordgåtorna i varje bok, men jag vill ha mer om karaktärerna. Jag älskar Nora och Thomas, men jag tycker inte någon av dem utvecklas tillräckligt i boken. Det här är den första delen jag tycker är lite seg. Det fanns vissa delar jag ville skugga förbi och ibland kom jag på mig själv att tänka på något annat. Men som sagt, gillar man Sandhamn-morden och böckerna kommer du gilla den här också. Det är en måste-köpa-bok. 
 
Snart kommer del 6 ut (20 maj) och som vanligt kommer jag köpa den och sluka den direkt! Trots att denna var lite seg innehåller den ändå samma känsla och flyt som hennes tidigare. 
 
 
Del 1. I de lugnaste vatten
Del 2. I den innersta kretsen
Del 3. I grunden utan skuld
Del 4. I natt är du död (recension)
Del 5. I stundens hetta
Del 6. I farans riktning (utkommer 20 maj 2013)

Femtio nyanser av mörker & Femtio nyanser av frihet

av E.L. James
 
Del 2 av 3. Bortskrämd av de mörka hemligheter som den vackre, men plågade, Christian Grey bär på har Anastasia Steele lämnat honom. Hon har nyligen tagit sin universitetsexamen och fått praktikplats på ett bokförlag i Seattle. Men Christian upptar oavbrutet hennes tankar. När han vill träffa henne igen kan Ana inte neka honom, och äntligen får hon veta mer om det mörka förflutna som har gjort honom så driven, kontrollerande och krävande. Men medan Christian brottas med sina inre demoner måste Ana ta ett av de viktigaste besluten hon någonsin ställts inför…  
 
Del 3 av 3. När den unga litteraturstudenten Anastasia Steele träffade den drivne företagaren Christian Grey föll hon handlöst, och de inledde ett passionerat förhållande. Ana blev både chockad och skrämd av hans sexuella preferenser och komplicerade historia - deras relation är en ständig kamp mellan begär, svartsjuka och villkorslös kärlek. Nu har de allt: passion, närhet, rikedom och en värld full av möjligheter. Men Ana vet att det inte kommer att bli lätt att älska Christian - hon måste på något sätt lära sig att dela Christians livsstil utan att förlora sig själv. Samtidigt måste Christian kämpa med sitt kontrollbehov och ta itu med problemen i sitt förflutna. Just när det verkar som om de tillsammans lyckats överbrygga alla hinder tycks ödet utsätta Ana för det hon fruktat allra mest… 
 
 
Det var ett tag sedan jag läste böckerna på engelska och herregud... Var ska jag börja?! Att läsa en bok på svenska är en helt annorlunda upplevelse. Allt får en annan känsla och jag tycker att böckerna blev lite... fåniga. Första boken var okej, dessa två, not so much. Det är svårt att sätta fingret på varför jag gillar den engelska versionen bättre, då den egentligen hade mer språkliga och grammatiska fel. 
 
För det första är jag inte superintresserad av BDSM-sex. Jag tycker bara inte om det. Varför läser jag dessa böckerna då kanske ni nu undrar. Ja du, varför? Jag gillar karaktärerna och hur dem ändras genom boken. Det är en fin berättelse utanför "the playroom" och det är den biten jag uppskattar. Jag kunde seriöst inte läsa många av scenerna. De grövsta bara bläddrade jag förbi och sedan fortsatte jag läsa så fort det var över. 
 
Jag älskade mejlen! De var roliga och ibland romantiska. Dock, kan jag precis som i första boken skippa allt snack om kontrakt och safewords. Jag skulle alltså i princip vilja få böckerna omskrivna och sedan läsa om dem. Kanske skulle jag bara lagt ner första boken och börjat läsa en annan serie istället. Men något som författaren var skicklig på var att fånga mitt intresse och få mig att vilja fortsätta läsa: Bara lite mer... 
 
En annan sak som jag uppskattade var böckernas format och känsla i handen. Jag älskar Norstedts nya storpocket. De är sköna att hålla i och mjuka, men inte för sköra. Även typsnittet är ett av mina favoriter och gjorde dem till en bra upplevelse. I vissa fall med böcker jag köper eller får, så kan jag inte läsa den på grund av det fula och obekväma typsnittet. Jag förstår till exempel inte hur Systrar i Jeans-serien kan ha ett sådant annorlunda format. Efter så många år, och jag kommer fortfarande ihåg alla böckers irriterande typsnitt. Hade det varigt idag hade jag släppt boken och laddat ner den till min Kindle eller iPad, beroende om den finns på biblioteket eller inte. 
 
Svenska
Del 1. Femtio nyanser av honom (recension)
Del 2. Femtio nyanser av mörker
Del 3. Femtio nyanser av frihet
 
Engelska
Part 1. Fifty Shades of Grey (recension)
Part 2. Fifty Shades Darker (recension)
Part 3. Fifty Shades Freed (recension)

Min dotter Amy

av Mitch Winehouse 
 
Amy Winehouse behöver ingen introduktion. Som kritikerrosad artist rörde hon vid miljoner hjärtan under sitt korta men extraordinära liv. Efter hennes tragiska död i juli 2011 bestämde sig hennes pappa för att berätta den otroliga historien om sin dotters liv, från de “busiga” första åren, via genombrottet med Frank som gav henne stjärnstatus, till det omtalade drogmissbruket och hennes död vid 27 års ålder. 
 
En natt när jag inte kunde sova surfade jag in på bibliotekets sida för e-böcker. Jag gick in på topp-listan och hittade denna bok. Jag har aldrig älskat Amys musik, men lyssnat lite då och då på hennes mest kända låtar. De har alltid känts personliga och starka, vilket de också visade sig vara. Jag laddade ner boken till min iPad och började läsa, läsa och läsa. 
 
Hennes pappa skildrar Amys liv på ett annorlunda sätt. Jag gillar hans ganska direkta approach och författarstil. Det var bara en liten del i slutet som blev långtråkig och fick mig att bläddra förbi några sidor. Det kan dock också ha varit att jag hade läst hela natten och bara vill komma till slutet. Det blev en riktig sträckläsning på en sittning (eller liggning, jag låg liksom i sängen...). 
 
Det är en väldigt sorglig bok. Man vet att den leder till hennes död och jag önskar bara att man kunde ändra slutet. Den fick mig också att fälla många tårar. Även att få en bättre förståelse för många i hennes situation och yrke. Hennes personlighet och familjens engagemang lyser genom i boken och det är en otroligt fin biografi från pappans vinkel. Det måste ha krävt många intervjuer och mycket tårar även från hans håll. Som jag nämnde innan så skildrar han Amys historia från en ärlig och sentimental vinkel. En vacker och läsvärd bok. 
 
En av mina favoriter! 

Slammed-serien får nya omslag!

Nyheter från COLLEEN HOOVER. Nedan ser ni dem nya omslagen för Slammed-serien. Just nu finns det nya omslag för del 1 och 3. De gamla omslagen finns för de två första böckerna, som Colleen självpublicerade 2012. Precis som jag nämnde i mitt förra inlägg så passade ju inte det tredje omslaget (This Girl) in med dem första två. Tyvärr gillar jag dem gamla mer och hade önskat att dem fortsatte med den tredje i samma stil. DOCK ville både Colleen och hennes förlag att dem skulle få nya omslag och voilà! Här har ni dem:
 
Vad tycker ni? Gillar ni dem nya (överst) eller dem gamla (nedre)?
 
 
Ni kan köpa Colleens böcker på Amazon UK, Bokia, Adlibris, Bokus eller CDON

Awaiting release... hurry up already

Här är några böcker i serier som jag skulle vilja nu och gärna på min Kindle!
 
 
The Elite (The Selection #2) av Kiera Cass
Släpps den 23 april 2013
 
Thirty-five girls came to the palace to compete in the Selection. All but six have been sent home. And only one will get to marry Prince Maxon and be crowned princess of Iléa.
 
America still isn’t sure where her heart lies. When she’s with Maxon, she’s swept up in their new and breathless romance, and can’t dream of being with anyone else. But whenever she sees Aspen standing guard around the palace, and is overcome with memories of the life they planned to share. With the group narrowed down to the Elite, the other girls are even more determined to win Maxon over—and time is running out for America to decide.
 
Just when America is sure she’s made her choice, a devastating loss makes her question everything again. And while she’s struggling to imagine her future, the violent rebels that are determined to overthrow the monarchy are growing stronger and their plans could destroy her chance at any kind of happy ending. 
 
  
 
This Girl (Slammed #3) av Colleen Hoover 
Släpps den 30 april 2013 till Kindle 
 
Layken and Will’s love has managed to withstand the toughest of circumstances and the young lovers, now married, are beginning to feel safe and secure in their union. As much as Layken relishes their new life together, she finds herself wanting to know everything there is to know about her husband, even though Will makes it clear he prefers to keep the painful memories of the past where they belong. Still, he can’t resist his wife’s pleas and so he begins to untangle his side of the story, revealing for the first time his most intimate feelings and thoughts, retelling both the good and bad moments, and sharing a few shocking confessions of his own from the time when they first met.
 
In This Girl, Will tells the story of their complicated relationship from his point of view. Their future rests on how well they deal with the past in this final installment of the beloved Slammed series. 
 
 
 
One Tiny Lie (Ten Tiny Breaths #2) av K.A. Tucker 
  Släpps den 11 juni 2013
 
Livie has always been the stable one of the two Cleary sisters, handling her parents' tragic death and Kacey's self-destructive phase with strength and maturity. But underneath that exterior is a little girl hanging onto the last words her father ever spoke to her. “Make me proud,” he had said. She promised she would...and she’s done her best over the past seven years with every choice, with every word, with every action.
 
Livie walks into Princeton with a solid plan, and she’s dead set on delivering on it: Rock her classes, set herself up for medical school, and meet a good, respectable guy that she’s going to someday marry. What isn’t part of her plan are Jell-O shots, a lovable, party animal roommate she can’t say ‘no’ to, and Ashton, the gorgeous captain of the men’s rowing team. Definitely him. He’s an arrogant ass who makes Livie’s usually non-existent temper flare and everything she doesn’t want in a guy. Worse, he’s best friends and roommates with Connor, who happens to fits Livie’s criteria perfectly. So why does she keep thinking about Ashton?
 
As Livie finds herself facing mediocre grades, career aspirations she no longer thinks she can handle, and feelings for Ashton that she shouldn’t have, she’s forced to let go of her last promise to her father and, with it, the only identity that she knows. 
 
 
Kommentarer: Elite, Elite, Elite, som jag har längtat. Trots att jag läste den första boken, The Selection, ganska nyligen så känns väntan för lång. Jag börjar redan frukta för den tredje och sista boken som kommer ut 2014. Hoppas den här får ett avslut som känns okej, fast vem tror det? Slutet kommer vara lika öppet som från första och jag kommer sitta där och räkna dagarna fram till releasen. 
 
Well, jag förstår verkligen inte vad dem har gjort med Colleens tredje bok i Slammed-serien... Jag giller den bara inte. De första två böcker (Slammed Point of Retreat) har vackra omslag och jag hoppades att den tredje skulle vara något liknande. Äsch, jag förstår bara inte! 
 
Jag trodde inte jag skulle längta efter One Tiny Lie så mycket som jag faktiskt gör. Den första boken (Ten Tiny Breaths) gillade jag, men den här känns mer träffande för mig i livet och kanske kan jag sympatisera med karaktärerna mer. Vi får se, just nu vill jag bara ha den i handen och hugga in. 

Divergent, Insurgent & ALLEGIANT

Allegiant är alltså den nya titeln på Veronica Roths sista bok i Divergent-triologin. 
 
Klicka på bilden för att se hennes pressmeddelande. 

Lite mer nya böcker

Böckerna i första bilden till vänster och sista bilden är kap från bokrean. De till höger är recex och de engelska böckerna är från Amazon UK. Har ni sett alla vackra klassiker!

Sara goes to högskolan

Igår var sista dagen att söka till en av Sveriges vackra högskolor och universitet. Några av er kanske har snappat upp att jag går sista året på gymnasiet och är lite mer än sugen på att ta studenten. Nästa termin kommer jag bo hemma och jobba samt plugga 50% eller 100% franska på distans från Göteborgs Universitet (har redan pluggat 6 år och bott i Frankrike en månad). Det jag dock vill börja plugga under vårterminen 2014 är Politices kandidatprogrammet med inriktning statskunskap. Programmet innehåller just statskunskap, men också nationalekonomi, samhällsgeografi, företagsekonomi och mycket annat intressant. Finner jag detta intressant nog kan jag ju alltid också gå på det samhällsvetenskapliga masterprogrammet med inriktning statsvetenskap (lu.se) och forska i några år (se här)... 
 
Klicka på bilden för att läsa mer om utbildningenn på lu.se (nytt fönster). 

En ung kvinnas sista ord

av Regine Stokke
 
En dag i slutet av augusti får sjuttonåriga Regine Stokke veta att hon lider av akut leukemi. Ett år senare är hon död. Två månader efter beskedet bestämmer sig Regine för att starta bloggen "Face your fear", som snabbt blir Norges mest lästa blogg. Hon skriver ärligt om sjukdom och död, men också om livet. Hon låter oss följa med på aggressiva cellgiftsbehandlingar, starka möten med andra dödssjuka barn, djupa samtal om döden och svåra stunder efter allvarliga besked. Men hon delar även med sig av ljusglimtar från sina besök hemma, fina minnen från rockkonserter, egna fotoutställningar och "världens bästa födelsedagsfirande". Kort sagt, ögonblick ur en levnadsglad tonårings alldeles för korta liv.
 
När Regine dör mister hennes familj och vänner en varm och klok flicka, en flicka som med sin oförvrängda öppenhet också får oss andra att reflektera över och värdesätta livet. Regines blogg, utvalda läsarkommentarer och några utdrag ur hennes familjs och vänners dagböcker har blivit till En ung flickas sista ord
 
Jag nämnde i bloggen för ett tag sedan att jag skulle börja läsa denna sorgliga bok av Regine. Jag har i ärlighetens namn inte kunnat skriva en recension förens nu. Var ska jag börja? Det här är en bok med ett sorgligt slut, så mycket vet man från början. Det jag inte var beredd på var den totala urladdningen den gav mig. Den rörde mig så långt in i själen man kan komma och herregud vad jag kände med Regine. Varför ska någon bli sjuk?
 
Hennes blogginlägg varvade med familjens och vänners kommentarer visar en historia från alla håll. Jag grät från första till sista sidan. Jag började läsa några kapitel en dag och läste sedan ut den nästa dag. När jag var klar låg jag i sängen och badade i mina tårar. Jag fick nästan vrida ut mitt örngått och mina långa armar på min tröja var även dem helt dränkta. MEN trots den djupa sorgen är det en så otroligt fin historia med många lyckliga stunder och livet vid sitt slutskede. Det absolut svåraste var att läsa det sista inlägget i boken av mamman, eller var det systern? Hur Regine tillsammans med familjen hade somnat in i sitt hem i sin säng. Herregud, flera månader senare och jag gråter fortfarande. 
 
Det är inte en bok för de lättberörda. Jag är inte ledsen eller ångrar mitt beslut att läsa den, men jag var lite halvt depremerad en vecka efter. Ett tips är att se till att läsa den tillsammans med någon eller ha stöd efteråt. Det behövs! Själv grät jag i minst 10 minuter bara av att läsa baksidestexten... 
 
Vill ni läsa Regine Stokkes blogg kan ni göra det här! 
Ni kan köpa inbunden den på Adlibris, CDON eller Bokia.
Snart kommer den också ut i pocket på Adlibris, CDON eller Bokia

Röd Flagg

Vill ni köpa Underbara Helvete? Då kan ni gå in på bokens sida HÄR och finna mer info om återförsäljare. Jag har själv precis börjat läsa den och är på första kapitlet. Visst står den vacker där bredvid min nya studentmössa?! Studenten, here I come!

The Hunger Games: Catching Fire - Teaser Trailer

En lite mer än två minuter lång teaser trailer för andra boken som kommer ut på bio 20 november i år. Jag är väldigt exalterad över att än en gång se Jennifer Lawrence i huvudrollen, då hon är en fantastisk skådespelerska!
 
Vad tycker ni? Kommer filmen bli bra och träffa med era förhoppnigar?
 

Disaster x2

Äntligen har Travis version av Beautiful Disaster kommit ut. Jag fullkomligt älskar omslaget av den nya boken då jag var rädd att den skulle vara en kopia av den amerikanska, som ni hittar längst ner. Jag gillar att ha matchande och det är ju inte dem. Nu hoppas jag bara att Walking Disaster är lika bra som den första är. (Imorgon får ni se mitt fina exemplar av den svenska utgåvan, som kommer ut den 8 maj.)

The Selection

av Kiera Cass
 
Part 1 of 3. For thirty-five girls, the Selection is the chance of a lifetime. The opportunity to escape the life laid out for them since birth. To be swept up in a world of glittering gowns and priceless jewels. To live in a palace and compete for the heart of gorgeous Prince Maxon.
 
But for America Singer, being Selected is a nightmare. It means turning her back on her secret love with Aspen, who is a caste below her. Leaving her home to enter a fierce competition for a crown she doesn't want. Living in a palace that is constantly threatened by violent rebel attacks. Then America meets Prince Maxon. Gradually, she starts to question all the plans she's made for herself--and realizes that the life she's always dreamed of may not compare to a future she never imagined. 
 
Jag började läsa boken för att få tiden att gå när jag låg i badkarlet. Jag ville ha en avkopplande läsning och vilken chock jag fick. Boken var inte som jag hade förväntat mig och det blev en sträckläsning som avslutades långt in i natten (eller snarare morgonen...). Handlingen var för mig en ganska ny och unik story och karaktärerna känns nya och fräscha. Det var ett tag sedan jag läste YA och nu känner jag mig sugen på mer!
 
Jag gillar speciellt huvudkaraktären America, då hon vet vem hon är och inte utges vara någon annan. Boken hade hela tiden ett flyt som gjorde att man aldrig tappade intresset och kemin mellan America och Maxon var vacker och kändes ärlig och naturlig. Precis som många andra böcker gillar jag när karaktärerna först blir vänner och sedan hittar kärlek. Den uppladdningen till en framtid tycker jag personligen är fin och passar ofta fler böcker. Om man för tidigt i boken för ihop karaktärena romantiskt kan boken förlora lite spänning och känsla. Tyvärr har många böcker en alltför forcerad handling och därför kan man inte i lugn och ro se förhållandet bygga fram. Här ser vi Americas svåra beslut framför sig då hon helt plötsligt (eller kanske inte så oväntat, eller?) har två att välja mellan; gammal kärlek eller nya känslor. Vad ska hon välja?
 
Jag väntar febrilt på nästa del som kommer ut om lite mindre än två veckor, men inser redan att den också kommer ha ett ouppklarat slut och den tredje och sista boken är beräknad för 2014. 
 

Nya böcker från i år

Köpta under januari till april. Från Amazon UK. Cirka 50 kr/bok. 

The Lizzie Bennet Diaries

The Lizzie Bennet Diaries är en nyskapande serie om Stolthet och Fördom. För några månader sedan firade boken 200 år och nu vill jag därför tipsa om en jätterolig vlog-serie. Den handlar om Lizzie Bennet och är en modern adoption av en underbar bok. 
 
Den här vloggaren, tillsammans med resten av rollerna, är skådespelare och har filmat och producerat serien med i princip ingen vinst. För några dagar sedan sändes sista avsnittet och för er som vill kolla in serien finns nu 100 avsnitt med Lizzy Bennet
 
Jag måste varna er dock. Den är extremt beroendeframkallande och när jag kollade på den sa jag hela tiden "Bara ett avsnitt till"... De är ganska korta, om cirka 3-7 minuter och väldigt underhållande. Uppladdningen till vissa karaktärers uppvisande är roliga och avsnitten avslutas alltid med en titt på nästa episod. Vill ni veta mer kan ni klicka er in HÄR
 
Här har ni hela spellistan med alla avsnitt spelande efter varandra. Enjoy! 
 

Calibre & fråga och svar om Kindle Paperwhite

Ibland kan man finna e-böcker som inte har ett format som stöds av Kindlen. Ett vanligt exempel är ePub. Kindlen stödjer "Kindle Format 8 (AZW3), Kindle (AZW), TXT, PDF, unprotected MOBI, PRC natively; HTML, DOC, DOCX, JPEG, GIF, PNG, BMP through conversion" men det kan även vara skönt att konvertera PDF-böcker, då de är svåra att läsa på den lilla sex-tumsskärmen. 
 
Själv läste jag alla mina e-böcker på min iPad tidigare och har köpt många böcker som stödjer det formatet. Eftersom jag nu vill flytta över mina böcker till mina nya läsplatta är Calibre det enklaste programmet. Man kan masskonvertera böcker, lägga till egna framsidor på böckerna, föra över böckerna via en sladd till Kindlen så att det ser ut som böcker eller skicka över dem till sitt Amazon Whispernet (men då som personliga dokument och framsidan visas inte av boken på Kindlen, utan bara titeln). Amazon Whispernet är ett Cloud som sparar alla böcker så man kan läsa dem på alla sina devices (iPhone, iPad och Android).   Calibre kan ni ladda ner här (ny flik). 
 
 
 
Hur mycket kostar en Kindle Paperwhite?
 
Om du köper den från Amazon.com (den enda Amazon som levererar Kindles till Sverige) så kostar den cirka 1300 kr (exakt 199,98 US dollar inklusive frakt och tull (läggs till automatiskt) till Sverige). Frakten är extremt snabb och bra då det tar 2-4 dagar ("AmazonGlobal Priority Shipping (averages 2-4 days)"). Skulle man ha vägarna förbi USA blir det såklart väldigt mycket billigare att köpa den där, då den skulle kosta ca 120 dollar (ca 750 kr). Du kan även köpa den i svenska webbbutiker på Bazula (billigast), Webhallen eller Dustinhome. Men själv rekommenderar jag amazon.com, då de är billigast och har snabb leverans direkt till dörren. 
 
 

Kindle Paperwhite

I början på förra veckan ringde det på ett postombud på min dörr och skulle leverera ett litet paket. Jag beställde min Kindle under fredagen och fick den levererad på tisdagen. Eftersom man bara kan köpa den från USA, och eftersom man alltid måste tulla på allt där, så köpte jag mitt mörkblåa fina läderfodral från Amazon UK. Med gratis frakt och utan tull kunde jag vänta några dagar extra, och idag fick jag även det. Med perfekt passform och underbar färg är jag supernöjd!
 
Nu är min kära Kindle komplett och som ni ser läser jag just nu Extremely Loud and Incredibly Close av Jonathan Safran Foer. Kindlen är väldigt mycket mindre än min iPad, då den bara är 6" (medan min iPad 2 är 9,7"). Men skärmen, åh den ljuva skärmen. Att läsa med E Ink är något bland det bästa jag har läst på. Att sitta utomhus är som att läsa vanliga sidor och inget reflekteras. Den passar perfekt i handen och är så lätt. Nu kan jag enkelt ha med den i väskan och ta upp den på bussen och snabbt läsa några sidor. Den kan också enkelt synkas med andra devices, vilket gör att jag kan synka mina böcker till min iPhone och iPad. Det är så enkelt att den vet var man var på senast och man kan dirket bara byta mellan produkterna utan att behöva komma ihåg sidor (eller location, som kindle använder). Bara man installerar Kindle-appen till sin apple- eller android-produkt kan allt synkas. Har jag nämnt hur mycket jag älskar min Kindle och hur fantastisk den är!
 
Något som kan tilläggas är dock att man inte kan läsa in biblioteksböcker, som man oftast läser dem svenska böckerna genom. E-böcker på svenska tycker jag är väldigt dyrt och därför läser jag majoriteten (eller i princip alla) böcker på engelska. Ibland hittar jag gratisböcker och ibland finns de billigt att köpas på amazon (generellt 3.99 US dollar). Skulle man vilja läsa sina svenska biblioteksböcker på sin e-ink reader tror jag man kan göra det på kobo eller nook. Jag har inte jättebra koll på dem, då Kindle passar mig. 
 
Att min Kindle heter Paperwhite innebär att den har en inbyggd lampa. När det är ljust i rummet kan jag ha den på en hög nivå, så sidorna blir vitare och om det är mörkt eller om jag vill läsa på kvällen har jag den nästan på lägsta ljus-nivån. En kindle eller övriga e-ink readers har generellt en ganska grå skärm, men eftersom fle vill kunna läsa när det är mörkt och fler vill ha vitare sidor har en perfekt lösning kommit. Det här är den första produkten med lampa, vilket också medför att man ser fyra små lampor längst ner på skärmen och att ljuset inte är helt jämt. Det är inget som stör mig, men det kan störa andra. 
 
Vad läser ni på? Vanliga pappersböcker eller på någon tablet eller e-reader? 
 

April

Sådär. Nu är jag äntligen tillbaka. Trots att jag inte skrivit några recensioner har jag läst otroligt mycket nya böcker. Jag har många tankar i huvudet samtidigt men snart ska ni få några recensioner på bra böcker. Jag har också köpt galet många fler böcker på bokrean och vet inte ens om jag skulle få plats med alla på en bild. Jag har också fått lite nya recensionsexemplar som jag är nyfiken på att börja läsa. Den senaste tiden har jag läst engelska böcker och jag måste säga att jag saknar det svenska språket. Mycket. 
 
En annan rolig nyhet är att jag har beställt en Kindle Paperwhite från amazon.com och får den på onsdag (om 2 dagar!). Jag läser just nu majoriteten av mina böcker på min iPad och ser fram emot en skärm som inte reflekterar (sol)ljus, men som ändå har ljus inbyggt (jag vill ju kunna läsa när det är mörkt). Jag återkommer om några veckor med en recension av min kindle och en liten jämförelse att läsa på en tablet och läsplattan.