Hypnotisören

av Lars Kepler (pseudonym för Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril)
 
Del 1. I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det. Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörs-processen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken. En skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början. 
 

Herregud, vad spännande den är! Jag kunde bokstavligen inte lägga ifrån mig den under de sista 300 sidorna. Jag skämtar inte. Jag satt och läste, och läste och läste. Det är så smart och underhållande att läsa när man först får läsa ett kapitel och så börjar ett nytt kapitel med en annan person när det är som mest spännande i det andra. Det blir en extrem spänning över hela boken och mellan alla karaktärer.

 

Det tog mig dock ett tag att komma in i boken. De första 70 sidorna skiftar väldigt mycket mellan karaktärerna. Men när man har kommit in i strukturen av boken och kommit till insikt hur smart och nyanserat det blir, då är man redo för resten. Jag gav först upp efter cirka 50 sidor. Jag tyckte att det tog för lång tid att få grepp om själva handlingen, då allting upprepar sig för varje karaktär man får följa från början. Jag tog en kort paus i solen, och tog upp läsningen igen dagen efter. Det blir en väldigt lång paus om man bara ligger i solen på en solsemester, men inte så lång paus om man lever sitt vardagliga normala liv. Fast jag måste ändå säga att jag föredrar detta soliga läsande liv några veckor om året.

 

Tillbaka till boken igen. Den känns inte ens speciellt lång. De första 200 sidorna var också spännande, men då kände man inte karaktärerna lika bra. Jag funderade 300 sidor in i boken hur man kunde dra ut på det så länge, då jag kände att man var ganska nära ett slut. Men man behöver alla detaljer och händelser som ledar fram till just slutscenerna. Sen behöver man också många sidospår för att hålla boken levande och spännande.

 

Den enda delen jag tyckte var seg, förutom i början, var delen om Erik för 10 år sedan. Efter cirka 10 sidor började jag bläddra och se hur många sidor man skulle behöva läsa igenom. När jag insåg att det var nästan 100 sidor la jag ifrån mig boken igen. Dock en lite kortare paus. Jag var redan där så beroende av boken att jag fortsatte att läsa direkt och tillslut blev även den boken en viktig del av berättelsen. Det var det jag intalade mig själv också: ”Jag kan inte hoppa över den här delen, den är säkert viktig för boken” och det var den ju också.

 

Jag hoppades dock på ett avslut och uppredande för Erik och Simone. Jag tycker inte att de ”pratade ut” om allt och löste det på ett avslutande sätt. Det är därför jag tänker mig att det kanske kommer mer böcker om dem två? Sedan har jag många tankar, som kanske många andra, i delen om Erik och Maja. Jag trodde att de bara skulle träffas en gång och att det var slut sedan, men sen när hon kom igen visste man såklart vad som skulle ske... Det är också en del som jag tycker känns ganska ouppklarad. Jag känner att Maja bara förförde honom och lät honom ta kort på dem för att kunna utnyttja honom och förstöra hans liv. Även när man visste att hon hade ”skvallrat” för hans chefer känndes som om något var fel. Det känns som om det finns något som fortfarande inte är uppklarat, eller så kanske jag bara missade det? Hon kanske bara var kär i honom och belv svartsjuk? Men jag kan inte sluta tro att det är något annat!

 

Så fort jag kommer hem till Sverige igen ska jag ge mig ut för lite bokshopping. Jag måste köpa de andra delarna av ”Lars Kepler”. Det jag undrar är hur och om de hör ihop med några av de här karaktärerna. Innehåller de andra böckerna Erik och Simone eller Joona? Jag är mycket tacksam för svar här i ett soligt Spanien. Jag är så nyfiken.

 

 
Del 1. Hypnotisören
Del 2. Paganinikontraktet
Del 3. Eldvittnet
Del 4. Sandmannen
 

Postat av: [Anna]

Joona Linna är med även i Paganinikontraktet Eldvittnet och sandmannen :)

2012-11-05 @ 20:31:25
URL: http://bokraden.blogspot.com
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: