Hejdå Sverige. Hej Spanien.

Dessa böcker åker med i min resväska, förutom mina e-böcker då. Troligtvis kommer ni få lite bokrecensioner när jag är i Spanien, annars kommer det när jag kommer hem. 
 

Torka aldrig tårar utan handskar

Är det någon som har missat de tre avsnitten av Torka aldrig tårar utan handskar. Serien bygger på första boken alla böckerna i triologin av Jonas Gardell. Den är helt fantastisk. Ett tips är att ha en bunt servetter att torka dina egna tårar med. Då menar jag till alla avsnitt. En underbar serie. 
 
Det är 1980-tal och de allra modigaste bögarna har börjat resa sig för ett liv i frihet. Rasmus flyr trångsyntheten i Koppom och flyttar till Stockholm där han möter kärleken i Benjamin. En tid av lycka tar sin början samtidigt som unga män börjar magra av, tyna bort och dö. Aids har drabbat Stockholm. (Manus: Jonas Gardell. Regi: Simon Kaijser. I rollerna: Adam Pålsson, Adam Lundgren m.fl.)
 
 
Vill ni kolla på Torka aldrig tårar utan handskar kan du göra den här (SVT Play). 

my bookshelf right now

 
Nu har vi fått tillbaka pengarna från vår New York-resa och bokat en solsemester. Istället för att köpa en massa nya böcker ska jag fylla halva väskan med oböcker som jag ska läsa. Jag åker imorgon, så jag är hemma igen nästa tisdag. Troligtvis med många nya recensioner och nylästa böcker. 

Ändrade planer

Man ska aldrig skriva att man ska någonstans, då kommer man aldrig iväg... Stormen Sandy är just nu på väg till New York, och mitt flygplan har blivit inställt. Det blir troligtvis en solsemester istället, men då åker jag på tisdag. Må frihetsgudinnan sjunka eller flyta iväg. Amen! (ja, nu skämtar jag om amerikas religiösa believes...)
 
Vi hörs igen imorn. Nu ska jag sova bort all irritation och frustration... Godnatt

Något personligt

Jag ska till New York imorgon och idag har jag knåpat ihop en karta över glutenfria restauranger och caféer. De rosa nålarna är såklart bagerier, bagelställen samt caféer och besticken är lunch- och middagsställen. Det jag tänkte komma till är att jag ska köpa olika små kokböcker och/eller receptböcker från de olika små bagerierna. Därefter ska jag såklart recensera dem och skriva hur bra dem egentligen är. Lite svårt kan dock måtten vara... Jag kanske får köpa hem ett billigt mått-kit, så jag kan mäta rätt ingredienser. 
 
När jag kommer hem får ni självklart också se bilder av min systenkamera från New Yorks bästa bibliotek, bokhandlare och bokaffärer
 

Nya böcker

Jag vet, det är galet! Jag köper och får så mycket böcker just nu. Men det finns så många spännande böcker jag vill läsa. Det är höst (okej, vinter) och dåligt väder. Vad annars ska man göra? När jag inte pluggar vill jag läsa. Eftersom jag i princip bara läser engelska böcker på min läsplatta vill jag bara ha svenska böcker i bokform. Det är alltid speciellt.

Ebba von Sydow

Jag såg Ebba för första gången när hon var chefsredaktör för någon tjejtidning. Då tänkte jag inte så mycket på henne, men oj vad chockad jag blev när jag insåg att hon snabbt var en av mina favoritreportrar i SVT. Jag följde henne genom det kungliga bröllopet och sedan det kungliga dopet. Tyvärr missar jag ofta hennes sändningar på lördagar, och när jag väl ser det så är det ofta många gäster som inte intresserar mig. 
 
Men till det roliga. Jag fick Kungligt snygg i födelsedagspresent av mamma för några år sedan och för några veckor fick jag också hennes nya kokbok. Sommar med systrarna von Sydow är en sommarkokbok med många smarta och enkla recept för både vardag och "fest". Jag håller just nu på att sortera ut mina favoritrecept. Så om några dagar eller veckor kan nu klicka in och se lite nya och inspirerande recept. Även Kungligt snygg hade jag tänkt att recensera, bara för att jag älskar den så mycket och för att den är så fin med fina bilder!
 
Så här fint står mina böcker av Ebba. 
Psst. Vill du läsa hennes blogg? Gör det här...

Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

av Sara Ohlsson


Olivia är dumpad. John vill inte längre vara ihop och hon fattar inte hur hon ska kunna överleva ensam. Vem är hon utan John, utan det perfekta förhållandet? Är hon verkligen en sån som bara kysser den hon älskar? Eller är det så enkelt som Danijel säger – att man ska skratta när man är glad, skrika när man är arg och ligga när man är kåt?
 
Tyvärr är inte jag ett stort fan av denna typ av bok. Jag kan förstå varför alla gillar den, men det är bara inte jag. För mig är berättelsen (eller händelsen) inte klockren och ärlig talat är det lite tråkigt. Ibland kommer jag in i en period då alla böcker känns tråkiga. Inget är sådär fantastiskt och jag bara väntar på att läsa en livsförändrande bok. I somras läste jag så många bra böcker att det kommer kännas svårt att toppa dem. 

Tillbaka till boken. Fast nej, jag bryr mig verkligen inte. Jag antar att det bara inte var någonting för mig... Men om ni vet att ni gillar liknande böcker kanske det är något för er. Om ni gillar den här boken kan ni också läsa Det är så logiskt alla fattar utom duHimlen börjar härAllt jag säger är sant eller Här ligger jag och blöder.  
 
Vill ni läsa ett smakprov från boken? Här kan ni göra det.

Gissa vilken bok jag skulle vilja läsa just nu.

Jag är Zlatan: Zlatans egen berättelse

av Zlatan Ibrahimovic och David Lagercrantz 
 
”Jag var en liten kille. Jag hade en stor näsa och läspade. I skolan kunde jag inte sitta stilla. Jag rusade runt hela tiden.Inget ont kunde hända mig om jag sprang tillräckligt fort.”
 
Zlatan Ibrahimovics uppväxt i Rosengård var tuff. Han stal cyklar och bråkade med familjen och lagkamraterna. Men tricksen från förorten tog han med sig till fotbollsplanen när han blev proffs i bland annat Milan och Barcelona. Med egna ord berättar Zlatan om kampen och kickarna, om livet som en av världens bästa fotbollsspelare.
 
Jag läste Zlatans bok för första gången på min läsplatta när den precis kommit ut. Nu har jag fått chansen att recensera och läsa den lättlästa versionen. Jag har länge varit nyfiken om hur det är att läsa en lättläst bok, och nu ska ni få resultatet: Det är väldigt annorlunda. Annorlunda är nog det rätta ordet. Lite av Lagerkrantz fina språk försvinner och själva läsandet går väldigt fort. Men trots allt detta är det väldigt skönt att läsa lättlästa böcker. Man missar inte mycket i handlingen och man kommer direkt på sak. 
 
Något jag kan sakna är den spektakulära inledningen med Zlatans tid i Barcelona och dessa ljuva händelser, men senare kommer samma information och historier. Jag försår verkligen varför böckerna blivit så populära. Inte bara att Zlatan är känd, boken är också en bra historia. Jag tycker att budskapet är enkelt; döm inte någon om du inte känner dem. Man vet aldrig vad en människa har varit med om eller hur deras liv har sett ut. 
 
Jag är intresserad av fotboll och kanske är det därför jag gillar boken lite extra mycket. Jag läste den alltid när jag kom hem från skolan och sen genom hela natten. Jag var inte jättepigg i skolan under den veckan, men jag fick läsa en underbar bok!
 

Harry Potter; Day 9: Least favorite subject

Precis så uttråkade som Harry och Ron är, precis så tråkigt är det i filmerna och speciellt i böckerna... Spåkonst (Divination) är världens tråkigaste ämne. 
 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
Day 4: Favorite villain
Day 5: Saddest moment
Day 6: Favorite professor
Day 7: Least favorite professor
Day 8: Favorite subject
Day 9: Least favorite subject
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Nytt in

Vad äter och dricker ni när ni läser?

Jag och mamma tog en kopp te och åt lite scones nu ikväll. Efteråt så smög jag iväg och läste lite. Jag har kommit in i en lässvacka och har inte läst alls mycket den senaste tiden. Bara blivit någon ljudbok och pocketbok... Men nu är jag riktigt sugen på någon bra bok, men ganska lättläst. Kanske en bok med romantik och som slutar lyckligt. Just nu klarar jag inte av att en enda människa dör i slutet och lämnar alla olyckliga. 
 
Gluten- och laktosfria scones. Recent hittar ni här

Harry Potter; Day 8: Favorite subject

I filmerna är det professor McGonagall som inleder hela filmserien. Hon är en av mina favoritlärare och är alltid lojal, men rättvis. Mitt favoritämne är alltså förvandlingskonst (Transfiguration). Här har ni också en scen från ettan, när Ron och Harry är sena. 
 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
Day 4: Favorite villain
Day 5: Saddest moment
Day 6: Favorite professor
Day 7: Least favorite professor
Day 8: Favorite subject
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Världens bästa tv-serie

Något som inte är så vanligt är att en bokblogg lässer upp tips på tv-serier. Men nu har jag en som är så bra att jag vill dela med mig till resten av världen. Den är fortfarande pågående och är på sin nionde säsong. Det är Grey's Anatomy så klart! 
 
Jag har nyligen varit sjuk under några veckor och såg under den tiden samtliga säsonger av Greys. De första fem säsongerna är så bra att jag vill se dem igen. Sen skulle jag gärna skippa säsong 6 och 7, men åttan och den nuvarande är åter igen bättre. Jag kan gärna se att den håller på i ytterligare fem säsonger. Det finns mycket att göra och många nya infallsvinklar och fortsättningen på deras kirurgiliv. Om du inte har sett Grey's Anatomy, gör det nu nu nu! En av världens bästa tv-serier. 
 

Harry Potter; Day 7: Least favorite professor

 
Gilderoy Lockhart är den enda karaktär som jag tycker är ytlig och orelevant. Han är bara ett narcissistiskt inslag som man inte får någon bakgrund eller historia till. 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
Day 4: Favorite villain
Day 5: Saddest moment
Day 6: Favorite professor
Day 7: Least favorite professor
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Harry Potter; Day 6: Favorite professor

 
Rubeus Hagrid. Han är så mysig och snäll. 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
Day 4: Favorite villain
Day 5: Saddest moment
Day 6: Favorite professor
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Ny leverans från Amazon UK

Harry Potter; Day 5: Saddest moment

Den sorgligaste stunden i hela bokserien kan inte utses. Jag har tre stunder då jag inte 
kunde sluta gråta. Första momentet var när Dumbledor dog. Jag kunde inte tro att det var sant. Han är ju odödlig. Han ska överleva alla dessa människor. 
 
Den andra stunden var när Snape dog. Jag har alltid trott att han är "god" och han egentligen är på Dumbledors sida. Jag gillar egentligen inte ens kapitlet i sista boken om Snapes historia, men ändå älskar jag den. Han är så modig. Här är ett utdrag från boken:
 
The green eyes found the black, but after a second, something in the depths of the dark pair seemed to vanish, leaving them fixed, bland, and empty. The hand holding Harry thudded to the floor, and Snape moved no more.
 
Även fast jag läst boken grät jag som ett litet barn när jag såg delen i filmen där Dobby dog. Jag trodde på något vis att han skulle överleva... Men så dog han, och så fick man se hur Harry grävde hans grav utan magi. När jag läste boken visste jag på något sätt att det skulle ske. Här har ni en av mina favoritscener med Dobby från Harry Potter and the Chamber of Secrets:
 
 "Come, Dobby. I said, come!"
   But Dobby didn't move. He was holding up Harry's disgusting, slimy sock, and looking at it as though it were a priceless treasure.
   "Master has given a sock," said the elf in wonderment. "Master gave it to Dobby."
   "What's that?" spat Mr. Malfoy. "What did you say?"
   "Dobby has got a sock," said Dobby in disbelief. "Master threw it, and Dobby caught it, and Dobby -- Dobby is free."
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
Day 4: Favorite villain
Day 5: Saddest moment
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Du gamla, du fria

av Liza Marklund
 
Del 9. Annika Bengtzon är tillbaka på Kvällspressens redaktion i Stockholm efter tre år som tidningens korrespondent i Washington. Hon har återförenats med sin make, Thomas, som arbetar på justitiedepartementet med internationella säkerhetsanalyser. En eftermiddag hittas en ung småbarnsmamma död och översnöad bakom ett daghem i förorten Axelsberg i södra Stockholm. Hon är det fjärde offret på kort tid under liknande omständig-heter: kvinna, ung, mamma, knivhuggen bakifrån. Thomas befinner sig på en konferens i Nairobi. Under en rekognoseringsresa vid somaliska gränsen kidnappas hela delegationen – sju personer från olika delar av Europa. 
 
Äntligen lite ny spänning i Lizas böcker. De senaste tycker jag har varit okej, men inget mer. Den här boken var så bra, så spännande och så slukande. Jag älskar att spänningen håller i sig till sista kapitlet och att det är något nytt i boken än bara ett vanligt deckarfall. 
 
Det känns dock som en avslutning på bokserien. Den skiljer sig verkligen från de andra. Fast efter snart tio böcker kanske det är dags för ett avslut. Det finns inte jättemycket mer att komma med. Karaktärerna börjar bli lite tråkiga och det är inte lika roligt att följa deras utveckling. Men som sagt, om det här är slutet på serien så är det ett bra avslut. 
 
Det här med att skriva varannat kapitel om Annika och varannat om gisslandramat var lite irriterande i början. Själv är jag inte så jätteförtjust i parallella handlingar, speciellt inte när det handlar om olika tidsperioder. Men nu var det samtidiga händelser och tillslut började jag faktiskt gilla att man fick lite variation och två historier i en. 
 
Den här boken läste jag också i en ny bokform. Läs mer om den här. 
 
 
Del 1. Sprängaren
Del 2. Studio sex
Del 3. Paradiset
Del 4. Prime time
Del 5. Den röda vargen
Del 6. Nobels testamente
Del 7. Livstid
Del 8. En plats i solen
Del 9. Du gamla du fria

Harry Potter; Day 4: Favorite villain

Behövs mer att säga än bilden? Dolores Umbridge är en av de mest irriterande och hatade på Hogwarts. Imelda Staunton spelar så otroligt bra och även Rowling porträtterar henne fantastiskt. Hon är verkligen irriterande på alla plan. Hennes rosa lilla parfym-bubbla och rosetter. Vem ogillar ni i serien? Tycker ni Umbridge är irriterande?
 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
Day 4: Favorite villain
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Femtio nyanser av honom

av E.L. James
 
Del 1 av 3. När litteraturstudenten Anastasia Steele intervjuar den framgångsrike vd:n Christian Grey blir hon helt tagen - han är ursnygg, men skrämmande. Övertygad om att hon inte kommer att träffa Grey igen gör hon allt för att glömma honom, tills han en dag dyker upp på hennes jobb och bjuder ut henne. Den naiva och oskuldsfulla Ana blir förskräckt när hon inser hur mycket hon vill ha Christian, och när han varnar henne för att komma honom nära blir hon bara mer intresserad. Men Christian Grey är ingen vanlig man - stormrik, passionerad och kontrollerande, med mörka hemligheter som döljs bakom den perfekta ytan. Snart upptäcker Ana mer än hon någonsin kunnat ana om sina egna begär, och allt det Grey gömmer för omvärlden... 
 
Och så var det dags för den svenska versionen. Jag kan börja med att säga att den var bättre på svenska. Språket var bättre och småmisstag osv i den engelska versionen var bättre i den svenska. Den här var såklart dock inte lika intressant på grund av att jag visste vad som skulle ske och hända. Den tog därför också längre tid att ta sig igenom, men det har ju inte någonting att göra med boken. Det är ju för att jag läst boken flera gånger på engelska innan. 
 
När det kommer litteraturen är denna bok inte direkt känd för att vara bra. Haha! Det är den inte heller. Det är en erotisk bok och det är inga jättekomplicerade beskrivningar eller något som får en att tänka själv. Men när jag läste boken var inte det heller något jag saknade. Det här är som sagt ingen sådan bok och skulle den innehållit "bättre litteratur" så hade det inte varit samma bok. Jag inser det här nu efter jag läste den svenska versionen, precis som efter jag läst den engelska. Jag måste säga att översättaren också har fått med allt precis som i den engelska. Det  känns som samma bok och översättningarna skulle vara så som jag föreställde mig. 
 
Som jag nämnde i min recension just för den engelska boken så gillar jag slutet. Jag brukar vara konstig och faktiskt gilla dessa slut. I detta fall visste jag att det var en triologi och så här kan det ju inte sluta så här. Ja, det var allt för den första delen. Den delen kommer ut om någon månad och den tredje och kommer ut i januari. 
 
 
Svenska
Del 1. Femtio nyanser av honom
Del 2. Femtio nyanser av mörker (recension)
Del 3. Femtio nyanser av frihet (recension)
 
Engelska
Part 1. Fifty Shades of Grey (recension)
Part 2. Fifty Shades Darker (recension)
Part 3. Fifty Shades Freed (recension)

Harry Potter; Day 3: Favorite character

 
Dumbledore och Snape. Svaret är så enkelt och så rätt. Eller det är rätt för mig. Albus har alltid varit min favoritkaraktär och Snape växte för mig bok efter bok. I sista boken var han så otroligt modig och man fick äntligen hans hela historia. Vem eller vilka är er favorit?
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Böcker jag läser just nu

 Just nu läser jag två otroligt bra böcker. När jag har så mycket att göra i skolan är det bra att bara lägga sig och läsa i en timme, för att koppla av. Jag vet inte, men på något sätt brukar jag alltid läsa många böcker samtidigt. Allra helst gör jag det om jag läser lite sämre böcker, eller om jag bara inte kommit in i den ordentligt. Nu gör jag det för att det bara råkade bli så, jag skulle inte vilja lägga ner någon av böckerna. Nu ska jag läsa.  
 
 
A Great and Terrible Beauty / Ögat över månskäran av Libba Bray
Gemma är inte som andra flickor. Flickor med förfinade manér - som talar först när de blir talade till och som vet sin plats. Nej, sextonåriga Gemma passar inte riktigt in i ett viktoriansk England med normer som lär unga kvinnor att avstå från att leva ett självständigt liv. Men efter hennes mors tragiska och dramatiska död i Indien, hamnar Gemma så småningom på Spence - ett internat för fina och belevade flickor...
 
The Fault in our Stars / Förr eller senare exploderar jag av John Green
Hazel är 17 år och kommer aldrig att bli frisk igen. Det har hon vetat sedan dagen då hon fick sin cancerdiagnos. I tre år har läkarna behandlat henne. I tre år har hon levt med sin dödsdom. Hazels mamma är orolig för att Hazel ska missbruka Americas Next Top Model och bli allt mer isolerad. 
 

Harry Potter; Day 2: Least favorite book in the series

Hur ska jag kunna välja min minsta favorit i serien. Det är nästan omöjligt. Men jag måste ändå säga att det är tvåan. Det är den bok som egentligen inte innehåller något extraordinärt. Okej, det är ju den där kammaren och man får reda på vem Voldemort egentligen är. Annars tycker jag att den nya professorn, Gilderoy Lockhart, är allmänt tråkig och bara ett irriterande moment. 
 
Något mer vill jag egentligen inte skriva om den bok som jag gillar minst i serien. Så dålig är den inte. Den är faktiskt också ganska underbar, men det är då svårt att välja bland sju fantastiska och billierande böcker. J.K Rowling är bäst.
 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

Harry Potter; Day 1: Favorite book in the series

Min absoluta favoritbok är den sista. Den knyter ihop säcken och är bara så himla bra. Som ni ser så är min bok lite sliten, men det kan väl bero på att jag läst den sådär 100 gånger. Sen har jag ju läst den på engelska också... Men den har jag på min läsplatta. 
 
 
Varför jag väler den sista boken och inte den första då, som också är rysligt bra. Det måste vara på grund av hur allt smälter samman. Jag får en ny aha-upplevelse varje gång jag läser böckerna och kommer till den sista. Allt man undrat över i böckerna genom serien får man svar på här. Den är bäst helt enkelt. 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
 
Vill ni se vad jag ska skriva om i morgon eller framtiden? Surfa då in här.

30 Days of Harry Potter

Jag har varit lite frånvarande den senaste tiden, och det ska jag nu gottgöra med TRETTIO dagar av Potter! Vem älskar inte Harry Potter? Nu ska jag ge er alla mina favoriter och minsta favoriter i häxornas och trollkarlarnas värld. 
 
 
Day 1: Favorite book in the series
Day 2: Least favorite book in the series
Day 3: Favorite character
Day 4: Favorite villain
Day 5: Saddest moment
Day 6: Favorite professor
Day 7: Least favorite professor
Day 8: Favorite subject
Day 9: Least favorite subject
Day 10: Favorite shop in Diagon Alley
Day 11: Most handsome character
Day 12: Moste beautiful character
Day 13: Most missed dead character
Day 14: Favorite book cover
Day 15: Favorite Tri-Wizard Tournament challenge
Day 16: Favorite Hogwarts house
Day 17: Favorite animagus
Day 18: Favorite unforgivable curse
Day 19: Favorite horcrux
Day 20: Funniest moment
Day 21: Most emotional moment
Day 22: Aspired Quidditch position
Day 23: Who's patronus is you favorite?
Day 24: You own patronus
Day 25: Favorite Dursley
Day 26: Favorite wand
Day 27: Favorite magical ability
Day 28: Favorite Death Eater
Day 29: Favorite Hogwarts portrait
Day 30: Favorite spell