Gilla "Hata horan!"

av Johanna Nilsson
 
Jonna och Gloria är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men inte heller mobbade. Men så hänger de med på en luciafest och får dansa med Robin, skolans snyggaste, coolaste kille. Han verkar tycka att de är helt okej, till och med söta. Det är nästan för bra för att vara sant. Det är det också. Det börjar skrivas elaka kommentarer på Glorias blogg och på Facebook bildas en Hata horan-grupp. Gloria mår så dåligt att hon börjar skära sig igen. Jonna måste göra något. Gloria får inte råka mer illa ut. Hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt, för på nätet kan vad som helst hända. Vem är hora nu då?
 
Det här är en bok i samarbete med Friends. Man får följa allt genom tre personers perspektiv och liv. Först är det Jonnas liv, sedan Robin och sist Gloria. Detta gör att man får en förståelse för alla karaktärer. Ibland sympatiserar man med den ena och ibland med den andra. Man inser att man är som man är på grund av sin uppfostran och händelser. Egentligen vet man ju det, men just nu blir det så tydligt. Man behöver verkligen gå i någon annans skor för att förstår hur man blivit som man blivit. 
 
Det som gör den här boken bra är att man börjar tänka. Man börjar förstå och jag mår ärlig talat illa när jag inser hur vissa har det genom skoltiden. Jag önskar att man kunde göra situationen för så många barn bättre. Jag önskar att de skulle bli bättre. Men barn är barn, och när man är liten förstår man inte alltid hur andra människor fungerar och hur man kan såra människor. Det är fruktansvärt hur den här tiden i livet formar oss och att en tid av mobbning kan förfölja oss hela livet. 
 
I min skola förekom det inte speciellt mycket mobbning. Det förekom i alla fall ingen fysisk mobbning och det fanns en generellt bra stämning över alla. Det var vissa årskurser man såg att de var "vildare" och behandlade yngre sämre, men jag har själv aldrig stött på mobbning under högstadieperioden. På gymnasiet däremot har jag märkt av det på ett annat sätt. Det kanske dels beror på att jag flyttat, men jag tror också att det beror på att fler människor mår sämre under gymnasietiden. Man vet inte vad man ska göra med livet och var alla ens hormoner ska ta vägen. Men trots det har jag aldrig riktigt förstått hur man kan utföra mobbning, psykisk eller fysisk. Jag förstår inte hur man medvetet kan och vill skada en människa på det sättet. 
 
Ni kan köpa boken på CDON eller Adlibris

Postat av: Alekzandra Kelahaara

Bra tips. Denna skulle jag vilja läsa. Kanske något att ge till syrran (16 år) i julklapp.

Svar: Ja! Absolut, passar nog till alla mellan 13-17 (eller äldre, som mig, haha). :D
Sara Uggsdotter

2012-11-30 @ 14:09:05
URL: http://bookupied.blogg.se/
Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)


URL/Bloggadress:

Kommentar: