Gilla "Hata horan!"

av Johanna Nilsson
 
Jonna och Gloria är 15 år och bästisar. De är inte särskilt populära, men inte heller mobbade. Men så hänger de med på en luciafest och får dansa med Robin, skolans snyggaste, coolaste kille. Han verkar tycka att de är helt okej, till och med söta. Det är nästan för bra för att vara sant. Det är det också. Det börjar skrivas elaka kommentarer på Glorias blogg och på Facebook bildas en Hata horan-grupp. Gloria mår så dåligt att hon börjar skära sig igen. Jonna måste göra något. Gloria får inte råka mer illa ut. Hon bestämmer sig för att ge igen med samma mynt, för på nätet kan vad som helst hända. Vem är hora nu då?
 
Det här är en bok i samarbete med Friends. Man får följa allt genom tre personers perspektiv och liv. Först är det Jonnas liv, sedan Robin och sist Gloria. Detta gör att man får en förståelse för alla karaktärer. Ibland sympatiserar man med den ena och ibland med den andra. Man inser att man är som man är på grund av sin uppfostran och händelser. Egentligen vet man ju det, men just nu blir det så tydligt. Man behöver verkligen gå i någon annans skor för att förstår hur man blivit som man blivit. 
 
Det som gör den här boken bra är att man börjar tänka. Man börjar förstå och jag mår ärlig talat illa när jag inser hur vissa har det genom skoltiden. Jag önskar att man kunde göra situationen för så många barn bättre. Jag önskar att de skulle bli bättre. Men barn är barn, och när man är liten förstår man inte alltid hur andra människor fungerar och hur man kan såra människor. Det är fruktansvärt hur den här tiden i livet formar oss och att en tid av mobbning kan förfölja oss hela livet. 
 
I min skola förekom det inte speciellt mycket mobbning. Det förekom i alla fall ingen fysisk mobbning och det fanns en generellt bra stämning över alla. Det var vissa årskurser man såg att de var "vildare" och behandlade yngre sämre, men jag har själv aldrig stött på mobbning under högstadieperioden. På gymnasiet däremot har jag märkt av det på ett annat sätt. Det kanske dels beror på att jag flyttat, men jag tror också att det beror på att fler människor mår sämre under gymnasietiden. Man vet inte vad man ska göra med livet och var alla ens hormoner ska ta vägen. Men trots det har jag aldrig riktigt förstått hur man kan utföra mobbning, psykisk eller fysisk. Jag förstår inte hur man medvetet kan och vill skada en människa på det sättet. 
 
Ni kan köpa boken på CDON eller Adlibris

Bidra med något viktigt - gratis!

Nu ska jag göra ett föga orelevant inlägg för er som gillar böcker, men minst sagt viktigt. 
 
Tobias Registret är Sveriges nationella register för friska givare av blodbildande stamceller. 
 
Varje dag drabbas någon i vårt land av en allvarlig sjukdom som kan kräva transplantation av stamceller. Du som är mellan 18 - 40 år och fullt frisk är välkommen att anmäla dig till Tobias Registret. www.tobiasregistret.se
 
Hur kan dina stamceller rädda liv? 
 
Varje dag drabbas någon i vårt land av en allvarlig sjukdom som kan kräva transplantation av stamceller. Det kan vara lekumi, svår blodbrist, immunbristsjukdomar, ämnesomsättningssjukdom eller svår strålningsskada. I sådan fall kan en transplantation av blodbildande stamceller vara enda behandlingen som kan rädda livet på den som drabbats.

Tobias Registret är ett av många samverkade register runt om i världen. Totalt finns över 20 miljoner personer registrerade och vävnadstypade/HLA-typade i dessa register. I Sverige startades registret över potentiella stamcellsgivare 1992 och fick namnet Tobias Registret – efter Tobias som avled 17 år gammal i en blodbristsjukdom den 30 december 1991. Man lyckades inte finna en givare med passande stamceller till honom.
 
Gilla även Tobias Registrets facebook-sida
 
Jag fick mina förberedelser på posten idag och ska gå till min blodcentral på måndag. 

The Perks of Being a Wallflower

av Stephen Chbosky
 
Charlie is a freshman. And while he's not the biggest geek in the school, he is by no means popular. Shy, introspective, intelligent beyond his years yet socially awkward, he is a wallflower, caught between trying to live his life and trying to run from it. Charlie is attempting to navigate his way through uncharted territory: the world of first dates and mixed tapes, family dramas and new friends; the world of sex, drugs, and The Rocky Horror Picture Show, when all one requires is that perfect song on that perfect drive to feel infinite. But Charlie can't stay on the sideline forever. Standing on the fringes of life offers a unique perspective. But there comes a time to see what it looks like from the dance floor. The Perks of Being a Wallflower is a deeply affecting coming-of-age story that will spirit you back to those wild and poignant roller-coaster days known as growing up.
 
Hjälp vilken bra bok. Håll i hattarna och snälla läs den. Jag har bett alla mina vänner läsa den och jag hoppas dem gör likaså. Hur kan jag ha missat den här skönheten så länge? Boken är ju ett mästerverk och är så på pricken likt hur det är att växa upp. Alla kanske inte har samma handling, men själva känslan att frigöra sig och vara utan vänner vid något tillfälle. Vara "the new kid" osv. Underbart!
 
Genom att läsa en historia genom brev är mycket personligare än vanligt. Det är lite som en dagbok, fast "deeper". Charlie är så otroligt fin. Han är väldigt annorlunda, men så fruktansvärt smart. Jag vill bara krama om honom flera gånger när han sitter där och skriver sin brev. Ibland när han är ledsen eller deppig vill jag bara skriva tillbaka och säga att allt kommer bli bra! Du är normal, vad nu det betyder. 
 
Det var inte så länge sedan jag hörde talas om den för första gången. Det var först när jag såg att Emma Watson och Nina Dobrev skulle spela i en ny film tillsammans, och när jag såg att filmen var omåttligt populär som jag tog tag och köpte boken. Tack, för att jag gjorde det! Jag önskar verkligen att det fanns en uppföljning till den här boken. Kanske en bok som var annorlunda. En bok som inte var blev som var skriven från någon av de andras perspektiv. Eller det bästa hade varit en likadan bok några år efter.  
 

the girl with the dragon tattoo / män som hatar kvinnor

Oj, vad är det här för stort omslag tänker ni. Är det ett nytt bokomslag? Nja, det är faktiskt omslaget till det amerikanska seriealbumet. Det svenska kan du köpa på bokus eller adlibris. Ska ni läsa seriealbumet? På svenska eller engelska?
 
 
Klicka på bilden för att se den större. 

Point of Retreat

av Colleen Hoover
 
Part 2. Hardships and heartache brought them together…now it will tear them apart. Layken and Will have proved their love can get them through anything; until someone from Will’s past re-emerges, leaving Layken questioning the very foundation on which their relationship was built. Will is forced to face the ultimate challenge…how to prove his love for a girl who refuses to stop ‘carving pumpkins.’ - Goodreads
 
Jag fullkomligt älskar skiftet i styret. Eller dvs att man nu får följa Will istället för Layken. Det blev lite konstigt i början, eftersom jag precis innan läste första boken, Slammed. Men efter några kapitel var allt i sin ordning och jag kunde fokusera på hur underbar även den här boken är. Det är skönt att de första kapitlen inte fokuserar jättemycket på vad som hände i förra boken, utan att man ganska snabbt kommer in i det nya. 
 
Wills dagbok, hur smart är inte det. Innan varje kapitel får man ett litet utdrag ur hans dagbok. Det gör berättelsen väldigt mycket personligare och man får hans känslor direkt på papper. Det känns också som att den här boken är lite annorlunda än den första. Den här är lite mognare och när Laykens mamma har dött känns det som att inget mer oförutsägbart kan hända. Men oj så fel jag hade också där..
 
Jag kände ganska direkt när exet kom in i bilden att det skulle bli trubbel, och det blev det också. Det var den enda delen jag inte gillade. Man satt liksom bara också väntade på att hon skulle komma och förstöra något. Men allt blev bra och slutet var fruktansvärt. Jag trodde seriöst att alla skulle dör för en sekund. Men tur att samtliga överlever, så det blir en bok till! 
 
Jag tror inte det skulle blivit en tredje bok om det inte vore för alla Colleens läsare över hela världen. Båda böckerna släpptes 2012 och har sålt väldigt bra. Hon släppte dem själv först, men har nu ett förlag som sköter det. Om ni klickar in er här, då kan ni läsa inledningen på tredje boken, samt första OCH andra kapitlen. 
 
 
Part 1. Slammed (recension)
Part 2. Point of Retreat
Part 3. (kommer 2013, mer info på Colleens hemsida eller Goodreads)

Nya kontakter

av Sophie Kinsella
 
Poppy Wyatt befinner sig på ett hotell i London och har sin möhippa när brandlarmet går. Hotellet måste utrymmas och i kaoset som sedan råder upptäcker Poppy att hennes förlovningsring är borta! Dessutom blir hennes mobiltelefon stulen och i och med det finns det inte längre något sätt för hotellet att kontakta Poppy om de skulle hitta ringen. Desperat vandrar Poppy runt i hotellobbyn då hon ser en mobiltelefon som ligger slängd i en soptunna. Det finns dock ett problem – telefonens ägare, affärsmannen Sam Roxton. Poppy får behålla telefonen under en vecka mot att hon lovar att vidarebefordra alla Sams meddelanden och mejl. Problemet är bara att Poppy inte kan låta bli att lägga sig i både Sams jobb och hans privatliv... - Damm förlag
 
Boken började väldigt spännande och intressant. Sedan gick det bara utför. Jag vet, det här är en otroligt förutsägbar genre (jag generaliserar inte alls...), men bättre kan det vara. Huvudkaraktärerna är ganska uppenbara och allt känns lite steriotypiskt och som sagt, förutsägbart. De första 50 sidorna var de som intresserade mest. Den innehåller spännande sms-konversationer och man vet ännu inte i vilken riktning berättelsen ska ta.
 
Sophie Kinsella har som vanligt ett väldigt fint språk, som är enkelt och passar hennes berättelser. Men mycket mer kan man inte förvänta sig. Det här är en chick-lit bok och passar bäst att läsa på sommaren eller semestern. Jag har tidigare läst hennes bok Mina Hemligheter och älskade den. Fast den köpte jag mitt i sommaren och läste på en resa till Spanien... Jag tror att det är det som avgör saken. Om jag läst även denna bok när jag var iväg på semester hade jag säkert uppskattat den mer. Men när jag är hemma och läser vill jag ha något som utmanar mig eller i alla fall tycker väldigt mycket om. När mitt vardagsliv består av pluggande vill jag ha en bok som ska göra att livet känns lite lättare, om ens bara för några minuter. Men det gör inte den här. Jag pluggar hellre än läser den här. 
 
Jag må vara väldigt kritisk, men jag gillar den bara inte helt enkelt.
 

Slammed

av Colleen Hoover
 
Part 1. Following the unexpected death of her father, 18-year-old Layken is forced to be the rock for both her mother and younger brother. Outwardly, she appears resilient and tenacious, but inwardly, she's losing hope. Enter Will Cooper: The attractive, 21-year-old new neighbor with an intriguing passion for slam poetry and a unique sense of humor. Within days of their introduction, Will and Layken form an intense emotional connection, leaving Layken with a renewed sense of hope. Not long after an intense, heart-stopping first date, they are slammed to the core when a shocking revelation forces their new relationship to a sudden halt. Daily interactions become impossibly painful as they struggle to find a balance between the feelings that pull them together, and the secret that keeps them apart. - Goodreads
 
Vad kul det är när man springer över en bok som man inte vet någonting om, börjar läsa och fullkomligt älskar den! Jag visste som sagt ingenting om handlingen, så allt kom som en överraskning när jag läste boken. Det var en av de roligaste delarna med boken. Överraskningsmomentet och att hur sorglig den än var, så fanns det alltid en gnista av lycka och hopp. Jag ville bara läsa och läsa och läsa. Tur för mig att jag i samma veva som jag laddade ner del ett till iPaden att jag tog tvåan också, för den började jag läsa direkt. 
 
I den här boken får man följa Layken och hennes känslor, tankar och liv. (I del två sen får man följa Will.) Jag måste också lite kort nämna hur mycket karaktärena gör för boken. Dem beskrivs nästan bara av inre kvalitéer, så man får skapa en egen bild av alla. Ibland vet man att det är en blondin, och ibland inte, men samtliga karaktärer får en personlig bild i allas huvud. Det tycker jag skapar en fantastisk bok. 
 
Jag skulle kunna kommentera varje kapitel i boken, hur genialiskt det är skapa en bok som denna. Jag kan faktiskt inte sätta fingret på vad det är som gör den så extraordinär, men herregud, jag älskar den! Jag tror jag är i precis rätt ålder (18), men man kan lika gärna vara yngre som äldre. Den har så mycket mer än "teen-drama". Den känns så djup samtidigt som man relaterar till många av valen och situationerna. Fast det är klart, hur många har förlorat båda sina föräldrar? 
 
Jag har skrattat mycket och även gråtit. Det är svårt att förklara hur något kan få mig att skratta så mycket som den här boken gör. Det är egentligen inte så mycket roligt. Eller jo, deras galna och retliga småbröder förstås. Annars bygger boken mycket på hoppet om kärlek och saknaden av sina föräldrar. Jag känner också båda karaktärernas sorg över att varit tvungna att växa upp för tidigt. Känslor som ingen ska behöva känna.
 
 
Part 1. Slammed
Part 2. Point of Retreat (recension)
Part 3. (kommer 2013, mer info på Colleens hemsida eller Goodreads)

Dagens läsning

Oliver Twist av Charles Dickens
 
Det är underbart att vi just nu läser denna boken under kursen Engelska C. Att läsa klassiker är mycket underbarare på originalspråket.

Jag tar mig sakta fram

Eftersom jag måste torka tårarna hela tiden går det sakta fram. Jag var tvungen att lägga ifrån mig boken igår... En ung kvinnas sista ord av Regine Stokke. Så. Himla. Fin. 

Veckans nya böcker

OMG, kolla den nedre boken! Den är äntligen här!

Regines bok - en ung jentes siste ord

Just nu läser jag en bok som förvirrar mina känslor så mycket det går. Eller förvirrar och förvirrar, jag blir förtvivlad bara. Jag kan inte sluta gråta när jag läser boken och det är svårt att fortsätta. Jag förstod redan när jag läste baksidan att det skulle bli en svår bok, men efter 10 sidor kan jag inte se klart. Min syn är blurrig och jag är blöt av gråt överallt. Min 
tröja, mitt ansikte och min kudde. Idag är det fredag och jag är ledig. Jag tänkte spendera min dag med boken och mina känslor. 
 
En dag i slutet av augusti får sjuttonåriga Regine Stokke veta att hon lider av akut leukemi. Ett år senare är hon död. Två månader efter beskedet bestämmer sig Regine för att starta bloggen "Face your fear", som snabbt blir Norges mest lästa blogg. Hon skriver ärligt om sjukdom och död, men också om livet. Hon låter oss följa med på aggressiva cellgiftsbehandlingar, starka möten med andra dödssjuka barn, djupa samtal om döden och svåra stunder efter allvarliga besked. Men hon delar även med sig av ljusglimtar från sina besök hemma, fina minnen från rockkonserter, egna fotoutställningar och "världens bästa födelsedagsfirande". Kort sagt, ögonblick ur en levnadsglad tonårings alldeles för korta liv. Utdrag från Forum
 
Provläs gärna boken härJag skriver självklart en fullständig recension när jag är klar med boken. Ni kan köpa den på svenska här (adlib) eller här (cdon) samt på noska här (adlib). 

Hittar ni något tema?

Ja, förutom de där fyra böckerna på svenska... Kanske en ny författare hittad...?
 

Wallflower

Jag höll på att tappa andan när jag såg att denna vackra skapelse kommer ut på svenska i januari nästa år! Det är faktiskt bara några månade kvar. Jag läste nyligen The Perks of Being a Wallflower på engelska och det är en av mina absoluta favoritböcker inom alla kategorier. Det ska bli spännande att se hur den översätts och om språket är kvar. 
 

Spara mitt liv

Min gamla externa hårddisk har gått sönder och jag hade ingen backup. Alla mina ljudböcker, e-böcker och bilder är borta. Nu har jag köpt två jättesmå, men bra, hårddiskar som ska innehålla i princip allt från min dator. 
 

Himlen börjar här / The Sky Is Everywhere

av Jandy Nelson
 
Lennie är sjutton år och lever ett tryggt liv i skuggan av sin utåtriktade syster Bailey. Men när Bailey plötsligt dör förändras Lennies liv dramatiskt. Förlamad av sorg drar hon sig undan alla i sin närhet, men vad gör man när man plötsligt drabbas av passionen?
 
Här snackar vi om snyftarbok. Jag vet inte om jag någonsin gråtit så mycket och hulkat så mycket för en och samma bok. Jag trodde att jag skulle hinna troka tårarna innan nästa kom, men nej... 
 
Jag fullkomligt älskar språket och de brev som visas ibland. Historian är så hjärtskärande och breven är så personliga. Man får se människans djupaste tankar som sprids runt omkring henne. Historien är djup och personlig, fylld med tankar och ändå ganska ytliga saker som kärleksproblem och vardagssaker. Fast är det verkligen ytligt? Det känns inte så vid första anblicken, men när jag förklarar boken för någon annan märker jag hur historien låter för andra, någon som inte läst den. 
 
Karaktärerna är på något sätt levande och allt känns så väldigt verkligt. Jag hoppas att alla får läsa en liknande bok minst en gång i livet. Den visar livets sköra sidor och eftereffekterna av det. Man får också följa den förbjudna kärleken och hur känslorna gör livet lite svårare. Men vad är livet utan känslor? 
 
Jag kan säga att jag inte kunde sova mycket den natten jag läste boken. Tankarna var i högvarv, och det är det som gör en bok bra och speciell. Jag har inte mycket mer att säga. Boken var fantastisk och något av det bästa jag läst på länge.  
 
Vill ni läsa ett smakprov från boken? Här kan ni göra det.
 
Om ni gillar den här boken kan ni också läsa Det är så logiskt alla fattar utom duHär ligger jag och blöder eller Jag är tyvärr död och kan inte komma till skolan idag

Monikas vardagsmat

av Monika Ahlberg
 
”Vi har alla gjort ruskigt snygga fynd på H&M, med plagg som vi sedan upptäckt skulle platsa i Vogue. Och detta oftast helt utan ansträngning eller större hål i plånboken. Jag vägrar att se vardagsmaten som tråkig, trist och tidskrävande. För mig är den snarare rolig, vacker och snabb. Jag vill att maten ska smaka lördag fastän det är måndag och att den ska kunna lagas helt utan större ansträngning.” - Monika Ahlberg
 
Monikas vardagsmat innehåller över 200 recept och mängder av praktiska tips som underlättar i vardagsköket. Nästan ingen av rätterna tar mer än en halvtimme att göra, med några få undantag som helstekt kyckling, lammstek och rostbiff som behöver sin timme i ugnen. Och som man sedan också kan skapa fantastiska restmiddagar av. I boken ryms allt från den klassiska falukorven och de välbekanta köttbullarna till de lenaste fiskfärsbollarna. Här finns också spännande fågelrätter, nya förslag till pastamåltider och mycket, mycket mer. Gemensamt för alla rätter är att de på Monikas eget vis är lätt- och snabblagade samtidigt som de blir till en fröjd för både öga och gom. Ta med Monikas praktiska och festliga kokbok hem så blir det lätt lördag hela veckan!
 
Perfekt, perfekt, perfekt! Just nu går jag sista året på gymnasiet och nästa läsår ska jag börja plugga i Lund. Det betyder att jag inte längre kommer få smaka på mammas goda köttbullar eller i bästa fall lax. Men här har jag hittat en grundbok för matlagning. Det är så många recept att jag nästan inte vet vart jag ska börja. En sak är säker, och det är att jag inte ska leva på nudlar bara för att jag är fattigare än vanligt. Under dessa fem år jag ska plugga kommer det bli middagsbjudningar och goda luncher, allt på grund av Monikas underbara grundbok! 
 
Det som gör den här boken så unik är alla underbara bilder. Kolla bara in fram- och baksidan, de är fantastiska. Detta gör mig ännu mer inspirerad att börja laga maträtt efter maträtt. Jag vet att mamma har ett par andra böcker av Monika (kommer ni ihåg Rosendals trädgårdscaféoch de har också lika fantastiska bilder. De är så simpla, men eleganta. 
 
Jag tycker att alla borde ha en grundbok som denna. Recepten är inspirerade och man kan enkelt ändra dem också så man får en helt ny rätt. Men som sagt, de har en mycket bra grund och många olika rättersgenrer. Jag funderar faktiskt på att köpa var sin till mina bröder. Jag har testat några recept inom alla kategorier (soppa, fisk, kyckling osv) och alla är så enkla och nyttiga. Men det bästa är att dem framför allt är goda och billiga. 
 
Ett av mina favoritrecept, lax såklart! Med underbara, underbara bilder.
Kokboken kan köpas på Adlibris eller CDON (billigast). Hennes blogg kan ni läsa här

a night by the lights

En bra TV-serie på iPaden, fina anteckningsböcker och datorn på. 

Favoritomslag: Harry Potter

För att avsluta mitt HP-tema, jag älskar alla olika Harry Potter-omslag. Min personlika favorit är den i mitten högst upp. Vilken är din favorit? Från vänster längst upp: Franska upplagan, Storbritannien, amerikanska, svenska, spanska & Storbritannien klassiker. 
 

i've given up...

... with 30 days of Harry Potter
 
Jag har tyvärr tappat intresset för att fortsätta. Men ni kan få allt lite kortfattat:
 
Mina favoritkaraktärer är Albus Dumbledore och Snape. Jag har alltid haft ett extra öga på Neville och den sista boken är min stora favorit. Den enda boken jag inte gillar är trean, Voldemort är en smart lite djävul med en crappy uppfostran och Hermione är vackrast. 
 

Dessa böcker gör livet lite enklare

Sonjas hemlighet

av Åsa Hellberg
 
Del 2 av 2. När ekonomen Julie lämnar London för Paris drömmer hon om ljuv romantik, god mat och om att komma bort från sin kontrollerande mamma. Vid 37 tycker Julie att det är på tiden. Hennes mamma Edith tycker däremot att det är alldeles förfärligt när hennes dotter ger sig av till Frankrike. Tänk om Julie träffar en fransman, det är mer än Edith klarar av att tänka på. Men är det den verkliga anledningen till Ediths protester? Vilka hemligheter gömmer sig egentligen bakom hennes perfekta yta och varför vägrar hon att prata om sina egna ungdomsår i Paris? Mystiken tätnar när journalisten Kicki och fotografen Fredrik hittar kvarglömda fotografier i Julies lägenhet. Fotografier på Sonja tillsammans med Frankrikes president! Sonjas tre bästa vänner Rebecka, Maggan och Susanne förstår ingenting. Men Sonja har haft ännu en hemlighet som hon inte delat med sig av till sina väninnor. Och den har visar sig vara den största av dem alla. 
 
Eftersom det här är en fristående fortsättning har jag inte brytt mig om att läsa den första boken i serien, och det märktes heller inte av. Det är en väldigt lättläst bok med ett skönt tempo och lagom mycket spänning. För jag tycker faktiskt att den innehåller lite spänning. I slutet kunde jag inte lägga ifrån mig den för att jag ville veta hur den skulle sluta. Det är alltid ett gott tecken. 
 
Att läsa den på semestern i 30-graders värme var precis rätt stämning. Jag låg och fnittrade då och då så att mamma tillslut också ville läsa den. Det känns som en typisk bok man läser på en tjejresa. Men tillbaka igen till handlingen. Det känns som att man får följa två olika delar. Dels följer man de tre vännerna och så är det Julie. Jag blev lite förvånad när deras vägar korsades så tidigt, jag hade helt enkelt inte pusslat ihop det ännu. Men allt känns väldigt naturligt i boken och den hade ett bättre flyt än många andra böcker jag läst de senaste månaderna. 
 
Boken var precis lagom lång, fast jag hade gärna fortsatt följa karaktärerna ett tag till. Kanske kommer en ny bok? Och vad handlar egentligen den första boken om? Det får jag ta reda på. Jag rekommenderar boken till alla som vill ha lite lätt läsning med relationer och spänning. 
 
 
Del 1. Sonjas sista vilja (recension kommer)
Del 2. Sonjas hemlighet
 

Hypnotisören

av Lars Kepler (pseudonym för Alexander och Alexandra Coelho Ahndoril)
 
Del 1. I ett omklädningsrum på en idrottsplats i Tumba utanför Stockholm hittas en man brutalt mördad. Sedan återfinns hans fru och dotter lika besinningslöst ihjälhuggna i familjens radhus. Avsikten tycks ha varit att utplåna hela familjen. Men sonen överlever, svårt skadad, och när kriminalkommissarie Joona Linna förstår att det finns ännu en familjemedlem kvar i livet, en syster, inser han vikten av att hitta henne innan mördaren gör det. Sonen svävar in och ut ur medvetslöshet, och för att kunna skynda på förhörs-processen tar Joona Linna kontakt med läkaren Erik Maria Bark och övertalar honom att hypnotisera pojken. En skrämmande kedja av händelser tar obevekligt sin början. 
 

Herregud, vad spännande den är! Jag kunde bokstavligen inte lägga ifrån mig den under de sista 300 sidorna. Jag skämtar inte. Jag satt och läste, och läste och läste. Det är så smart och underhållande att läsa när man först får läsa ett kapitel och så börjar ett nytt kapitel med en annan person när det är som mest spännande i det andra. Det blir en extrem spänning över hela boken och mellan alla karaktärer.

 

Det tog mig dock ett tag att komma in i boken. De första 70 sidorna skiftar väldigt mycket mellan karaktärerna. Men när man har kommit in i strukturen av boken och kommit till insikt hur smart och nyanserat det blir, då är man redo för resten. Jag gav först upp efter cirka 50 sidor. Jag tyckte att det tog för lång tid att få grepp om själva handlingen, då allting upprepar sig för varje karaktär man får följa från början. Jag tog en kort paus i solen, och tog upp läsningen igen dagen efter. Det blir en väldigt lång paus om man bara ligger i solen på en solsemester, men inte så lång paus om man lever sitt vardagliga normala liv. Fast jag måste ändå säga att jag föredrar detta soliga läsande liv några veckor om året.

 

Tillbaka till boken igen. Den känns inte ens speciellt lång. De första 200 sidorna var också spännande, men då kände man inte karaktärerna lika bra. Jag funderade 300 sidor in i boken hur man kunde dra ut på det så länge, då jag kände att man var ganska nära ett slut. Men man behöver alla detaljer och händelser som ledar fram till just slutscenerna. Sen behöver man också många sidospår för att hålla boken levande och spännande.

 

Den enda delen jag tyckte var seg, förutom i början, var delen om Erik för 10 år sedan. Efter cirka 10 sidor började jag bläddra och se hur många sidor man skulle behöva läsa igenom. När jag insåg att det var nästan 100 sidor la jag ifrån mig boken igen. Dock en lite kortare paus. Jag var redan där så beroende av boken att jag fortsatte att läsa direkt och tillslut blev även den boken en viktig del av berättelsen. Det var det jag intalade mig själv också: ”Jag kan inte hoppa över den här delen, den är säkert viktig för boken” och det var den ju också.

 

Jag hoppades dock på ett avslut och uppredande för Erik och Simone. Jag tycker inte att de ”pratade ut” om allt och löste det på ett avslutande sätt. Det är därför jag tänker mig att det kanske kommer mer böcker om dem två? Sedan har jag många tankar, som kanske många andra, i delen om Erik och Maja. Jag trodde att de bara skulle träffas en gång och att det var slut sedan, men sen när hon kom igen visste man såklart vad som skulle ske... Det är också en del som jag tycker känns ganska ouppklarad. Jag känner att Maja bara förförde honom och lät honom ta kort på dem för att kunna utnyttja honom och förstöra hans liv. Även när man visste att hon hade ”skvallrat” för hans chefer känndes som om något var fel. Det känns som om det finns något som fortfarande inte är uppklarat, eller så kanske jag bara missade det? Hon kanske bara var kär i honom och belv svartsjuk? Men jag kan inte sluta tro att det är något annat!

 

Så fort jag kommer hem till Sverige igen ska jag ge mig ut för lite bokshopping. Jag måste köpa de andra delarna av ”Lars Kepler”. Det jag undrar är hur och om de hör ihop med några av de här karaktärerna. Innehåller de andra böckerna Erik och Simone eller Joona? Jag är mycket tacksam för svar här i ett soligt Spanien. Jag är så nyfiken.

 

 
Del 1. Hypnotisören
Del 2. Paganinikontraktet
Del 3. Eldvittnet
Del 4. Sandmannen
 

Så kan det gå på semestern..

Solen har varit lite väl stark och helt fått min pocketbok att smälta. Alla sidor jag läser faller ut. Men nu är boken färdigläst och mina tankar och recension kommer upp om någon dag. 
 
 

Jag har det bra...

Bara sol, böcker och mat. Varje dag, hela veckan. 

Farsta fritt fall

av Ulrika Lidbo
 
Henrika försöker verkligen passa in. Men Farsta är annorlunda än hemma i Lund. Hårdare. Och vem bryr sig om en pluggtönt som hon? Ingen i klassen i alla fall. Mira är taskig mot folk som visar svaghet. Samtidigt stör hon sig när de andra i gänget tar efter. Hon är less på att hänga med dem. Vill något mer, något annat med sitt liv. När Miras och Henrikas vägar korsas påverkar de varandra i helt nya riktningar. Och allt är inte som det ser ut på ytan. 

Äntligen har det kommit en bok som får mig att vilja läsa mer böcker. Efter en kort lässvacka har jag hittat lite inspiration. Den här boken är så otroligt skickligt skriven med två människor som är väldigt olika varandra i huvudrollerna. Man får följa deras liv parallellt och oftast är den bara någon sida om Mira och sedan någon sida om Henrika. Jag känner aldrig att jag vill hoppa över någon av deras kapiteldelar. Delarna flyter in i varandra och ibland får man se enas perspektiv och ibland den andras.

Det är två väldigt olika människor, med olika livsförhållanden och olika uppväxter. Trots allt detta har dem faktiskt en gemensam sak; ångesten för var sin förälder. Det här med att hela tiden tro att sin mamma eller pappa ska dö är nog vanligare än vad man tror. Om sin förälder har någon sjukdom eller har haft, kan ångensten bli värre och värre och tillslut olidbar. Även Miras problem med alkoholiserade föräldrar, dock nu ”bara” mamman, det är också vanligare än man tror skulle jag tippa.

Själv har jag inte haft något av dessa alternativen. Mina föräldrar är friska och krya och dricker nästan aldrig. Men bara för att jag inte kan relatera till något av de alternativen känner jag igen mig i så mycket annat. Dessa småproblem som tonåringar stöter på och pressen och trycket man känner är ibland kan bli för mycket. Såklart känner inte alla ingen allt, men jag tycker att alla borde känna igen tillräckligt mycket för att verkligen kunna relatera. Jag har insett att jag måste kunna relatera till någon av huvudpersonerna i böckerna för att i huvud taget kunna fortsätta läsa. Om det så är att det är mina nutida problen, eller problem jag hade när jag var yngre. Det spelar ingen roll. Bara jag kan känna att ”Det här är/var jag”, ”Herregud, så här känner/kände ju jag också”. Det är en bra bok, det är en bok jag vill läsa vidare i.

Boken skulle också varit perfekt om jag gick i åttan eller nian. Kanske till också med början av gymnasiet. Det är skönt att läsa om saker som är så typiska för tonåringar och som jag sa nästan alla går igenom. Man känner sig så lätt ensam, trots att man har vänner. Man känner aldrig att det är någon som försår en. Aldrig någon som förstår mig. Men det bästa tycker jag ändå var hur karaktärena förändrades. Det var för Miras del en dels en stor yttre förändring, men också en stor inre. Fredirika tycker jag växte väldigt mycket i sin kropp och sitt sinne. 

Som sagt, den här boken rör runt väldigt bland mina egna känslor och jag önskar att jag läste den när jag själv var 15-16 år. Den är idealisk och kanske kan även föräldrar få en bättre förståelse i hur deras barn faktiskt känner om dem också läser den. Jag tycker själv att den visar ganska generellt hur svårt att veta vem man egentligen är. Vem är egentligen jag? Vem är Sara? Jag vet inte hur många gånger jag har ställt mig den frågan, och jag kommer säkeligen aldrig sluta ställa den.

Kika gärna in snart igen, för då recenserar jag Ulrika Lidbos bok Inte vatten värd.